Ten sernik to mistrzostwo świata. Niezwykły spód sprawi, że goście będą się bić o ostatnią porcję

Dodano:
Sernik marchewkowy Źródło: Shutterstock / deryabinka
Z okazji świąt warto przygotować coś wyjątkowego, co zaskoczy gości smakiem i wyglądem. Jeśli chodzi o słodkości, to postawcie na sernik na marchewkowym spodzie. To ciasto to prawdziwa rewelacja!

Znacie jakiegoś łasucha, który nie lubi sernika? Bo ja nie. Na kruchym spodzie, bez spodu czy na zimno, w każdej postaci smakuje doskonale. Ja długo zachwycałam się sernikiem baskijskim, aż poznałam sernik na marchewkowym spodzie. Przyznam, że jego jedzenie to prawdziwa uczta dla podniebienia. A na dodatek deser ten wygląda lepiej niż z cukierni.

Z czego zrobić spód do sernika?

Serniki zwykle piecze się na kruchym spodzie. Jednak przyznam, że nie pamiętam już kiedy ostatnio zagniatałam ciasto do sernika. O wiele szybszym i nie mniej smaczniejszym rozwiązaniem jest upieczenie sernika na spodzie z herbatników czy biszkoptów. W roli spodu doskonale też sprawdzają się ułożone w formie krakersy.

Od jakiegoś czasu piekę jednak spód z rozdrobnionych ciastek i masła. I jest to dla mnie doskonałe rozwiązanie. Taki spód robi się bowiem błyskawicznie i za każdym razem wychodzi kruchy i delikatny. Na bazie tego patentu przygotowałam marchewkowy spód do sernika. Jest naprawdę smaczny.

Jak zrobić sernik na marchewkowym spodzie?

Dodatek marchewki do spodu do sernika nie tylko dodaje ciastu ciekawego smaku, ale też ładnie się prezentuje.

Przepis: Sernik na marchewkowym spodzie

Sernik upieczony na marchewkowym spodzie ozdobiony masą kajmakową i orzechami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 100 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g masła
  • 2 średniej wielkości marchewki

Na masę sernikową:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy

Do dekoracji:

  • 2/3 puszki masy kajmakowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 herbatnik

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spodu do sernikaMarchewki obierz, zetrzyj na małych oczkach, odciśnij z nich nadmiar soku (możesz go wykorzystać do zabarwienia domowego lukru). Herbatniki i orzechy wrzuć do blendera kielichowego, rozdrobnij na proszek. Dodaj stopione masło, zmiksuj. Dodaj marchewkę, wymieszaj.
  2. Pieczenie spoduTortownicę lub inną, sporą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę na spód, równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką. Spód piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie masy sernikowejTwaróg i serek mascarpone umieść w dużej misce. Dodaj do nich żółtka, cukier, budyń, proszek do pieczenia i śmietankę. Krótko zmiksuj na w miarę gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
  4. Pieczenie sernikaNa podpieczony spód wyłóż połowę masy serowej. Polej ją 1/3 podgrzanej masy kajmakowej, przykryj pozostałą masą serową. Sernik piecz ok. 45 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  5. Dekorowanie sernikaSernik wystudź, wyjmij z formy, zdejmij papier. Wierzch sernika polej podgrzaną masą kajmakową, tak by zaczęła dekoracyjnie ściekać na boki. Posyp go posiekanymi orzechami i pokruszonym herbatnikiem.

Czym udekorować sernik na marchewkowym spodzie?

Do sernika na marchewkowym spodzie idealnie pasuje dekoracja z masy kajmakowej i posiekanych orzechów. Jeśli jednak chcesz, możesz zrezygnować z orzechowej posypki. Zamiast masy kajmakowej można użyć kolorowego lukru. Biały wystarczy zabarwić sokiem z marchewki lub odrobiną pomarańczowego barwnika spożywczego, a nabierze ładnego, pastelowego koloru. Do dekoracji sernika możesz też użyć polewy czekoladowej. Lepiej jednak zrobić z niej esy-floresy na wierzchu ciasta, niż polewać nią całą powierzchnię. A to dlatego, że wyraźny smak czekolady może stłumić smak marchewkowego spodu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...